Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка булчинска радост

Питка булчинска радост

Питка булчинска радост3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Абе...и младоженецът ще се зарадва"

Необходими Продукти

  • мая - 30 г
  • вода - 400 г
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 800 г
  • семена - за поръсване
  • олио - за намазване
  • бял фондан - за украса
  • мед - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се натрошава в чаша хладка вода с 1 с. л. захар и оставяме да бухне. С останалите продукти се замесва тесто и оставяме да втаса 1 час, покрито с фолио.

Отделят се три еднакви топчета, разточват се на кръг, всеки се намазва с олио и нареждаме един върху друг.

С точилка се разточват трите кори заедно, нарязват се на 8 триъгълника и всеки се навива на кифличка. Срязват се на две части през средата и нареждаме парченцата в тава върху хартия за печене.

В средата поставяме голямо плоско топче, а останалото малко тесто се разточва на кръгла кора, като малка чинийка, и се нарязва на 8 триъгълника. Седем от тях се срязват през средата и връхчето се промушва през разреза, за да се получи листенце.

Нареждат се като лъчи, последното триъгълниче се оформя на топчета. Намазват се с разбит жълтък, топчетата се овалват в микс от семена, поръсваме в средата сусам.

Печем в загрята фурна на 170 градуса за 40 минути.

От бял и зелен фондан се разточва кора и по шаблон се изрязват лебеди, оформят се три цвята на кала, които се набождат с клечки за зъби в питката, а лебедите се намазват с малко мед и залепваме в средата.

Питката булчинска радост е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: