Начин на приготвяне
Пресяваме си брашното и го поставяме в дълбок съд.
Правим си кладенче и слагаме всички продукти в него както и маята.
Разбъркваме с лъжица, за да се размеси всичко и след това на ръка започваме да събираме тестото.
Получаваме еластично средно на твърдост тесто.
Започваме да си оформяме празничната питка, като разточваме цялото тесто на голям правоъгълник.
Този правоъгълник намазваме с масло.
От едната страна на тестото за питката нарязваме ленти един пръст широки.
Започваме да навиваме от тази страна, където не е нарязана на руло.
Навиването става настрани, за да се получи леко усукване.
Поставяме навитото рулото в тавата, където ще печем красивата пита, която предварително сме застлали с хартия за печене.
Покриваме с кърпа и оставяме да втаса.
Когато е готова, намазваме с жълтъчената смес.
Включваме фурната на 180 °C и печем питка Ветрило до готовност.
Коментари