Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Ветрило

Питка Ветрило

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Питка Ветрило
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 10
01/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Питка Ветрило е пухкава царица на специалната ви маса"

Необходими Продукти

  • топла вода - 50 мл
  • прясно мляко - 500 мл
  • суха мая - 2 бр. на Йоткер
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л. за тестото
  • брашно - около 1.200 кг за средно твърдо тесто
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. 2 от жълтъците за намазване отгоре
  • краве масло - при оформяне на питката
  • за намазване отгоре
  • жълтъци - 2 та жълтъка
  • олио - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • захар - щипка за гланц
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме си брашното и го поставяме в дълбок съд.

Правим си кладенче и слагаме всички продукти в него както и маята.

Разбъркваме с лъжица, за да се размеси всичко и след това на ръка започваме да събираме тестото.

Получаваме еластично средно на твърдост тесто.

Започваме да си оформяме празничната питка, като разточваме цялото тесто на голям правоъгълник.

Този правоъгълник намазваме с масло.

От едната страна на тестото за питката нарязваме ленти един пръст широки.

Започваме да навиваме от тази страна, където не е нарязана на руло.

Навиването става настрани, за да се получи леко усукване.

Поставяме навитото рулото в тавата, където ще печем красивата пита, която предварително сме застлали с хартия за печене.

Покриваме с кърпа и оставяме да втаса.

Когато е готова, намазваме с жълтъчената смес.

Включваме фурната на 180 °C и печем питка Ветрило до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Прекрасно изглежда!
02.02.2023 07:58
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотна!
02.02.2023 07:58