Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита за Богородица

Празнична пита за Богородица

Празнична пита за Богородица
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"За голям празник голяма Празнична пита направете, божията майка почетете"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 1 кубче /40 г/ жива
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • масло - 50 г
  • кисело мляко - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко хладка вода. Добавете захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да се активира.

Пресейте брашното. Направете кладенче. Чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Добавете киселото мляко, солта, олиото и разтворената мая. Долейте още хладка вода до замесването на меко тесто. Тестото е готово, когато се събере на топка и не лепне по ръцете.

Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да втаса и да удвои обема си. Премесете тестото, като измесите и маслото. Разделете тестото на 7 топки.

Сложете едната топка в средата на намазнена тава за печене. Разделете останалите топки на по три и разтеглете всяка на фитил.

Сплетете фитилите на плитка. Подгънете крайчетата навътре и подредете около централната топка.

Намажете оформената питка с разбит жълтък. Оставете отново питката да втаса.

Замесете малко тесто от брашно, вода и сол и оформете розички и ги поставете в средата на питката.

Изпечете в загрята фурна до 180 градуса. Проверете готовността на питката с помощта на дървено шишче.

Към края на печенето покрийте горната част на питката с хартия за печене, намалете фурната на 150 градуса и допечете до готовност.

Готовата питка отстранете от фурната, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа за около 20 минути.

Празничната пита за Богородица е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: