Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко хладка вода. Добавете захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да се активира.
Пресейте брашното. Направете кладенче. Чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Добавете киселото мляко, солта, олиото и разтворената мая. Долейте още хладка вода до замесването на меко тесто. Тестото е готово, когато се събере на топка и не лепне по ръцете.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да втаса и да удвои обема си. Премесете тестото, като измесите и маслото. Разделете тестото на 7 топки.
Сложете едната топка в средата на намазнена тава за печене. Разделете останалите топки на по три и разтеглете всяка на фитил.
Сплетете фитилите на плитка. Подгънете крайчетата навътре и подредете около централната топка.
Намажете оформената питка с разбит жълтък. Оставете отново питката да втаса.
Замесете малко тесто от брашно, вода и сол и оформете розички и ги поставете в средата на питката.
Изпечете в загрята фурна до 180 градуса. Проверете готовността на питката с помощта на дървено шишче.
Към края на печенето покрийте горната част на питката с хартия за печене, намалете фурната на 150 градуса и допечете до готовност.
Готовата питка отстранете от фурната, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа за около 20 минути.
Празничната пита за Богородица е готова.