Начин на приготвяне
Питката беше приготвена за Бъдни Вечер. Приготвила съм я, като в чаша слагам захарта и натрошената мая, добавям 100 мл леко затоплена вода и оставям да шупне 20 минути.
Брашното пресявам три пъти в дълбок съд ( не пропускайте тази стъпка, понеже по този начин вкарвате въздух и тестото става по-пухкаво), в средата правя кладенче и изсипвам олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла).
Разбърквам добре и доомесвам, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазвам го с олио и покривам купата с кърпа.
Така оставям да втаса около час в топла стая - понеже ястията за Бъдни вечер не са малки, като количество и изискват време, специално аз замесвам тестото предната вечер и го поставям в хладилника, но не го оставяйте извън хладилника, защото ще превтаса.
След като увеличи обема си, е желателно да премесим още веднъж тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка.
Слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително.
Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа.
Украсата на тази питка съм я направила, след като съм опекла питката, с прогаряне на тестото на определени места до получаване на образ (отне ми около 30 мин рисунката - малко бавничко става, но е много красива).
Може да ползвате силно нагорещен шиш, поялник или пък пирограф - и трите неща ще ви свършат работа.
Питката Богородица за Бъдни Вечер е готова.