Начин на приготвяне
Сварените и обелени картофи се намачкват с вилица заедно със зехтина и се смесват с оризовото брашно, ситно стритите или нарязани сухи билки (девесил, розмарин, чубрица, керевиз), счуканите в хаванче със солта скилидки чесън, нарязания на ситно пресен копър и черен пипер на вкус.
Всичко се омесва и с намазнени ръце се оформят кюфтета, които се овалват в малко оризово брашно. Нареждат се в тавичка върху предварително намазана с олио хартия за печене.
Пекат се около десет минути на средна решетка, включен вентилатор и предварително много добре загрята фурна на 250 градуса, а след това се обръщат с помощта на щипка и се оставят да се запекат за още 10 минути.
По желание сервирайте към порцията с картофени кюфтенца и чашки с млечен сос, приготвен от добре смесените 1 ч.ч. кисело мляко, 4 с.л. майонеза, ситно нарязан копър, пресована скилидка чесън, сол и 2-3 счукани орехови ядки.
Добър апетит! Картофените кюфтенца с чесън и билки на фурна са готови.