Начин на приготвяне
В тенджера слагаме ориза и добавяме 600 мл вода. Бъдете точни в пропорциите, тъй като това е важно за сушито. Оризът ври около 15 минути на силен огън. Вече към края се бърка постоянно, за да не загори.
Малко след като е готов оризът, той се сваля от котлона и задушава само с капак до пълното попиване на водата в тенджерата. Веднага след свалянето се добавят солта и оризовият оцет и се разбърква добре.
Докато чакаме ориза, краставицата се обелва и нарязва на тънки лентички, като се стараем да са приблизително еднакви.
Рулцата от раци също нарязваме, като едно рулце се срязва на 4. Дори и да не са напълно еднакви не се безпокойте - въздухът ще бъде запълнен от Филаделфията. Сьомгата се накъсва на малки парченца.
Върху дървената рогозка поставяме листа от водорасло, като лъскавата страна е към нас. С лъжица вземаме от ориза и застиламе тънко по листа, като оставяме 1/3 свободна, за да можем да го завием.
Започваме да редим плънката в долният край, като подредбата не е от значение. Най-отгоре слагаме Филаделфията, за да може тя да запълни празните места от въздух в нашето руло.
При завиването е желателно да придържаме плънката с пръсти, за да избегнем оставането на въздух и за да може нашето суши да стане възможно по-стегнато.
Сушито се реше с много остър нож. Сервира се със соев сос.
Коментари