Начин на приготвяне
Обелете лука и го нарежете на ситно. Задушете го в част от мазнината, докато омекне. Добавете каймата и продължете де готвите до промяна на цвета на каймата.
Настържете доматите на едро ренде и ги прибавете към сместа. Гответе при непрекъснато бъркате 3-4 минути и отстранете тигана от котлона.
Обелете картофите и ги нарежете на ситно или ги настържете на шайби на фино ренде. Бланширайте ги в подсолена вода до омекване.
Настържете зелето на много фино и го задушете в останалата мазнина до омекване. Прибавете измития ориз и вода до покриване на продуктите. Овкусете със сол, черен пипер и червен пипер.
На дъното на подходяща тава за печене наредете бланшираните картофи, като предварително сте ги отцедили от водата.
Сложете втори пласт месната смес, а отгоре завършете със зелето и ориза.
Налейте 1 ч.ч. вода /ако е необходимо, по време на печенето, добавете още вода/. Сложете тавата в загрята фурна до 200 градуса и изпечете до готовност.
Разбийте яйцата в купа, добавете киселото мляко и сметаната. Овкусете със сол и допечете до готовност на заливката /трябва да се образува кафеникаво-златист загар/.
Готовата мусака поръсете със свеж магданоз.
Богатата мусака със сметанова заливка е готова.