Начин на приготвяне
Пилешките гърди от дебелата им част се разполовяват хоризонтално, без напълно да се разцепват, нека да станат като т. нар. пеперуда. Поставят се между два листа свежо фолио и с дебела тенджера с плоско дъно се начукват без да се разкъсват.
Яйцата се счупват в купа със сол, черен пипер, разбиват се с вилица. Наситнява се къдрав магданоз, добавя се и се настъргва на пух пармезан. Всичко се разбърква с вилица да стане на каша. В плоска чиния се изсипва брашното. Чесънът се смачква с плосък нож.
В тиган се загрява зехтин, маслото и розичката карамфил за аромат. Всяка пеперуда се потапя в брашно от всички страни, потупва се от излишното и се потопява в яйчената смес. Изпържва се в сгорещената мазнина за 3 до 4 мин на страна на умерена температура на котлона. Изваждат се. Отстранява се и карамфила.
В същия тиган се изсипват виното, чесънът, добавя се сок от 1/2 лимон и с дървена лъжица се минава по дъното на тигана, за да се отлепят парченцата от пилето, добавя се бульонът, магданоз и малко масло.
Оставя се да къкри за няколко минути и се прибавят пилешките гърди. Готви се за още 2 минути, изважда се и се сервира, като се залива с няколко лъжици сос.
Фетучини Алфредо
Фетучините се сваряват според указанието на производителя. Сушените домати се изцеждат и подсушават от зехтина. Нарязват се на кубчета.
В тиган се загрява зехтин. Добавя се наситнен лук, пресован чесън, разбърква се и се готви до омекване на продуктите. Добавя се сметаната, сол и черен пипер и се оставя за няколко секунди, като се разбърква докато кипне на котлона.
Добавят се сварените фетучини, настръгания на пух пармезан и сушените домати на кубчета. Разбърква се и се сваля от котлона, посипва се с наситнен магданоз. Сервира се.
Пилето Франчезе с фетучини Алфредо за гарнитура е много вкусно!
Източник: MasterChef J. Mielle
Забележка: Изключително вкусен аламинут, важното е да се приготви за точно определеното време на пържене на пилето. То става сочно, пухкаво и ароматно.
Гарнитурата е много подходяща, въпреки че фетучини Алфредо се приготвят и с наситнен на кубчета бекон, но в този случай щеше да стане прекалено тежко и аз прецених само да ги приготвя със сушени домати, което придаде прекрасен вкус от киселинността и аромата на домата.