Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Печено пълнено пиле с гарнитура от зеленчуци

Печено пълнено пиле с гарнитура от зеленчуци

Печено пълнено пиле с гарнитура от зеленчуци
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 6
30/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Толкова е вкусно това пълнено пиленце, че дори не се замислихме дали да го приготвим"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. / 1.700 кг/
  • картофи - 1 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • гъби - 250 г
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 1 скилидка
  • пилешки дробчета - 150 г
  • олио - 50 мл
  • чубрица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • краве масло - 50 г
  • магданоз - 1 връзка дръжките
  • пилешки бульон - 1 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето, почистете го, ако има пера и го подсушете. В купа смесете подправките и олиото, разбъркайте и намажете пилето. Оставете го в съд, покрийте с фолио за свежо съхранение и го оставете да се маринова в хладилника.

През това време сложете тенджера на котлона с вода до половина, сложете малко сол, олио, дръжките от магданоза и бульона и оставете да заври. След което сложете дробчетата, които предварително сте измили, да се варят.

Докато се варят, измийте гъбите и ги нарежете на дребни кубчета. Праза почистете, измийте и го нарежете на ситно. Чесъна обелете и нарежете на филийки. Сгорещете олиото в тиган и добавете чесъна. Добавете праза и гъбите. Обелете и настържете единия от морковите.

Добавете го в тигана. След като дробчетата са се сварили, ги извадете от бульона, но не го изхвърляйте. Когато зеленчуците за плънката на печеното пиле се задушат, добавете ориза и два черпака от бульона. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Оставете да се готви, докато течността изври. Когато дробчетата изстинат, ги нарежете на малки кубчета и ги добавете към плънката и разбъркайте. Обелете картофа и го нарежете на шайби и го подредете в кръгла йенска тавичка.

Останалите два моркова обелете и ги нарежете на шайби. Добавете ги при картофите. Извадете пилето от хладилника и го напълнете с плънката. Ако от плънката ви остане, може да я сложите в тавичката при зеленчуците, както аз направих.

Зашийте пълненото пиле с игла и конец и го сложете в тавата. Добавете 1 ч.ч. от бульона. Сложете алуминиево фолио и печете отначало 40 минути с фолио на 160 градуса.

След това махнете фолиото и печете още 30 минути до златист загар на 180 градуса, като поливате пилете от време на време със соса, за да не остане сухо.

След като пилето е готово, сложете малко масло и оставете хубаво да се разтопи. В подходящ поднос сложете от зеленчуците и малко от останалата плънка, а отгоре поставете пилето.

Украсете печеното пълнено пиле с гарнитура от зеленчуци с клонки магданоз.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
40
30
21
10
Дай твоята оценка: