Начин на приготвяне
Измийте пилето, почистете го, ако има пера и го подсушете. В купа смесете подправките и олиото, разбъркайте и намажете пилето. Оставете го в съд, покрийте с фолио за свежо съхранение и го оставете да се маринова в хладилника.
През това време сложете тенджера на котлона с вода до половина, сложете малко сол, олио, дръжките от магданоза и бульона и оставете да заври. След което сложете дробчетата, които предварително сте измили, да се варят.
Докато се варят, измийте гъбите и ги нарежете на дребни кубчета. Праза почистете, измийте и го нарежете на ситно. Чесъна обелете и нарежете на филийки. Сгорещете олиото в тиган и добавете чесъна. Добавете праза и гъбите. Обелете и настържете единия от морковите.
Добавете го в тигана. След като дробчетата са се сварили, ги извадете от бульона, но не го изхвърляйте. Когато зеленчуците за плънката на печеното пиле се задушат, добавете ориза и два черпака от бульона. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Оставете да се готви, докато течността изври. Когато дробчетата изстинат, ги нарежете на малки кубчета и ги добавете към плънката и разбъркайте. Обелете картофа и го нарежете на шайби и го подредете в кръгла йенска тавичка.
Останалите два моркова обелете и ги нарежете на шайби. Добавете ги при картофите. Извадете пилето от хладилника и го напълнете с плънката. Ако от плънката ви остане, може да я сложите в тавичката при зеленчуците, както аз направих.
Зашийте пълненото пиле с игла и конец и го сложете в тавата. Добавете 1 ч.ч. от бульона. Сложете алуминиево фолио и печете отначало 40 минути с фолио на 160 градуса.
След това махнете фолиото и печете още 30 минути до златист загар на 180 градуса, като поливате пилете от време на време със соса, за да не остане сухо.
След като пилето е готово, сложете малко масло и оставете хубаво да се разтопи. В подходящ поднос сложете от зеленчуците и малко от останалата плънка, а отгоре поставете пилето.
Украсете печеното пълнено пиле с гарнитура от зеленчуци с клонки магданоз.
Да ви е сладко!