Начин на приготвяне
Измийте и обелете прасковите. Отстранете костилките и ги нарежете на подходящи парченца - резенчета или кубчета.
Сложете водата в подходящ съд за варене, добавете захарта и прасковите. Сварете до готовност на прасковите - трябва да омекнат.
Отстранете съда от котлона и охладете. Разтворете желатина в 1/2 ч.ч. студена вода.
Загрейте желатина на водна баня, като внимавате течността да не заври. Прибавете желатина към компота. Разбъркайте и изсипете сместа в къдрава форма.
Охладете за една нощ, до желиране.
Преди да извадите десерта от формата, потопете дъното за кратко в гореща вода. С помощта на чиния обърнете желето и нарежете на парчета.
Поднесете желето веднага.
Желираният лек десерт с праскови е готов.