Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците от яйцата с половината захар, докато се получи гладък и пухкав крем. Добавете ванилията и постепенно пресятото брашното, нишестето, какаото и бакпулвера при непрекъснато разбъркване. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг и внимателно на части ги объркайте към останалата смес, докато всичко се хомогенизира.
Пригответе си овална по-голяма от нормалното тава. Застелете я с хартия за печене и сипете половината от сместа за блата. Изпечете първия блат до суха клечка в предварително загрята на 180 градуса фурна, като внимавате да не ги прегорите, защото се пекат сравнително бързо. Същото направете и с втория блат. Двата изпечени блата се оставят да изстинат напълно. Напълно изстиналите блатове се режат много внимателно на 2 с помощта на конец или много остър нож. Така се получават 4 големи блата.
За шоколадовия мус натрошете шоколада в купа. Накиснете желатина със студената вода, за да набъбне. Отделно разбийте сметаната на сняг, а млякото сложете да се загрее. Към горещото мляко, което сте свалили от котлона добавете и разбъркайте с желатина. След това разбъркайте желатиновото мляко към шоколада и разбъркайте, докато всичко се хомогенизира. Оставете сместа да се охлади напълно и внимателно я разбъркайте с разбитата сметана.
За белия крем предварително накиснете желатина във водата, за да набъбне и той. Разтопете го след това на водна баня без да завира. Разбийте на сняг сметаната, а заквасената разбъркайте добре със захарта. Двете сметани се смесват и към тях се добавя охладения разтопен желатин.
Оставете двата крема да се охладят, докато леко стегнат и не се разливат, но без да са напълно стегнали.
В подходящ поднос с ринг сложете първия блат и намажете с белия крем и разпръснете коктейлни отцедени череши. След него втори блат, целия шоколадов мус, трети блат, пак бял крем с череши и четвърти блат. Леко се притиска тортата надолу, за да се намести кремът и тук е важен рингът, който ще запази формата на тортата. Ако нямате такъв голям ринг, може сами да си направите от парче ламарина или да помолите съпруга си.
Така приготвената торта сложете в хладилник за няколко часа, докато кремовете напълно стегнат и тортата се спои. След това извадете и махнете ринга.
За глазурата загрейте сметаната и маслото в съд на водна баня на котлона и разбъркайте с натрошения шоколад. Оставете на страна леко да се охлади, колкото да не е гореща и залейте тортата равномерно. Щом глазурата стегне, може да направите украса на сватбената торта ден и нощ по свой вкус, като шприцовате сладкарска разбита сметана и сложите готови рози, които може да намерите в сладкарските работилници.