Начин на приготвяне
Лeненото семе се смила със мелничка за кафе и се залива със 100 мл гореща вода в купата на пасатор. Добавя се сварен морков, като се отделят няколко кръгчета за декорация.
Прибавя се олио, лимонов сок, листа пресен босилек, нарязани пера пресен лук и парченца зелени маслини.
Овкусяваме със сол и захар и пасираме на гладка, хомогенна смес. Ако е нужно се добавя малко гореща вода, за да се разреди, ако е много гъсто. Сварените яйца се белят и режат на две половини.
Жълтъците се отделят, а белтъците се пълнят с лъжичка от лененото песто и поръсваме с щипка лют или сладък червен пипер. Пестото може да се ползва и като добавка към късчета месо или върху филия хляб с фибри.
Вкусно се получи, дори ме изненада с вкуса си и най-вече е много полезно за здравето.