Начин на приготвяне
Фурна - 190 градуса; Плоска тава покрита с хартия за печене; Работи се в миксер или може да се измесят хлебчетата на ръка.
В купата на миксера се изсипва брашното, захарта и сухата мая, разбърква се. Добавя се солта, разбърква се. Прави се кладенче и се изсипва водата, олиото/зехтинът. Завърта се на бавни обороти да се образува тесто, което е меко, еластично и нелепнещо.
Ако е необходимо, може да се добави още 1 с. л. вода или брашно в зависимост от вида на тестото. Прехвърля се в леко намаслена купа и се оставя да втаса за около 1 час.
След като е втасало тестото, се претегля на кантарче, за по-голямо удобство е претеглянето, и се разделя на равни топки тесто - около 100 г едната.
Размерът на всяка топка тесто е по желание. Оформят се и се поставят в тавата. Отгоре се прави шарка притискайки нож /шпатула на кръст или звезда почти до края на топката тесто. Покриват се и се оставят да втасат, докато се затопли фурната.
Намазват се с яйце и земелите се поръсват се със сусам.
Пекат се на 190 градуса до хубава златиста коричка.
Бързите хлебчета Земели са готови.
Източник: Lussi`s World of Artcraft
Коментари
Хайде, поздрав най-сърдечен! Марчето