Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Бързи хлебчета Земели

Бързи хлебчета Земели

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Бързи хлебчета Земели
Снимка: marcheva14
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Домашни Земели, които ако си ги приготвите веднъж, няма да помислите да си купувате готови от магазина"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г, бяло
  • мая - 7 г, суха
  • вода - 270 мл хладка
  • зехтин - 3 с.л. (олио)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 190 градуса; Плоска тава покрита с хартия за печене; Работи се в миксер или може да се измесят хлебчетата на ръка.

В купата на миксера се изсипва брашното, захарта и сухата мая, разбърква се. Добавя се солта, разбърква се. Прави се кладенче и се изсипва водата, олиото/зехтинът. Завърта се на бавни обороти да се образува тесто, което е меко, еластично и нелепнещо.

Ако е необходимо, може да се добави още 1 с. л. вода или брашно в зависимост от вида на тестото. Прехвърля се в леко намаслена купа и се оставя да втаса за около 1 час.

След като е втасало тестото, се претегля на кантарче, за по-голямо удобство е претеглянето, и се разделя на равни топки тесто - около 100 г едната.

Размерът на всяка топка тесто е по желание. Оформят се и се поставят в тавата. Отгоре се прави шарка притискайки нож /шпатула на кръст или звезда почти до края на топката тесто. Покриват се и се оставят да втасат, докато се затопли фурната.

Намазват се с яйце и земелите се поръсват се със сусам.

Пекат се на 190 градуса до хубава златиста коричка.

Бързите хлебчета Земели са готови.

Източник: Lussi`s World of Artcraft

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Ей, Теди, благодаря ти! Знаеш ли какви вкусни, леки, пухкави хлебчета станаха, неочаквано за мен. Съвсем подходящи за пикник. Хвърлих продуктите на шега да си се приготвят. Знаеш, вероятно си разбрала от рецептите ми, че аз ползвам полу-професионален миксер и затова ми е лесно, хвърлям всичко вътре и отивам да си гледам работата. След малко ги поглеждам , те станали, тестото вече е на хубава топка. Но това брашно в рецептата е малко и съвсем е възможно да се приготвят на ръка, първо, забъркваш ги с дървена лъжица, а след това за около 10 мин да ги доомесиш. Не мисли, че години не съм месила на ръка, напротив.
Хайде, поздрав най-сърдечен! Марчето
02.09.2017 22:53
1
1
Покажи всички подкоментари
Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Чудесни хлебчета, едва сега ги виждам, защо хубавите рецепти са на последния ред!
02.09.2017 19:56
1