Начин на приготвяне
Този пикантен сос за спагети е улеснение във всяка кухня, защото е готов за употреба, както като основен, така и като съставка с други компоненти за приготвяне на пасти.
За целта изчиствам лука, нарязвам го на едро и го задушавам в мазнината. Към него добавям скилидките чесън и нарязаните люти чушки, на които предварително съм почистила семенцата.
След като се задушат за около 10 минути, отстранявам чесъна и прибавям измитите и нарязани на едро два сорта домати.
Овкусявам с черен пипер, захар и сол на вкус /всеки кулинар има различен специфичен вкус, а и количеството на захарта зависи от киселинността на доматите и лютивината на чушките/.
След като се изпари водата и сосът се редуцира, добавям доматеното пюре /моето е домашно приготвено и киселинността му е слаба/.
Оставям да къкри на много слаб огън още 40 минути, за да добие необходимата гъстота.
След като сосът се охлади нарязвам босилек и пасирам до хомогенност.
Насипвам го в бурканчета и стерилизирам 10 минути. Улеснение за всяка домакиня.