Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Празнична содена питка за 6-ти септември

Празнична содена питка за 6-ти септември

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Празнична содена питка за 6-ти септември5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • кисело мляко - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. (равна)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л. суха
  • девесил - 2 с.л. нарязани пресни листа
  • сушени домати - 4 с.л. чери
  • маслини - 15 бр. зелени
  • маслини - 15 бр. черни
  • ленено семе - 2 с.л.
  • слънчогледови семки - 2 с.л.
  • сусам - 2 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два-три пъти през сито. Изсипва се в купа и се прави кладенче по средата. В него се изсипва разбитото яйце, олиото, солта и разбърканата в киселото мляко сода бикарбонат.

Разбърква се първоначално с лъжица, като постепенно се прибавя още брашно, ако е необходимо.

Постепенно се добавят обезкостените и нарязани на шайби зелени и черни маслини, нарязаните на ситно сушени чери домати и наситнените листа пресен девесил и стритата чубрица. Омесва се с ръце меко, гладко и еластично тесто.

С намаслени ръце разделете тестото на топки (9 броя: 8 еднакви и една по-голяма за центъра) и ги поставете в предварително намазана с олио и леко набрашнена тавичка, като оформите цвете от тях.

Питката се намазва с разбитите заедно жълтък и една супена лъжица олио и се украсява с кръгчета зелени и черни маслини, парченца сушени домати. Накрая се поръсва със семената: слънчогледови белени семки, ленено семе и сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност, като тавичката се завърта един - два пъти по време на печенето, за да хване хубава кафява коричка.

След изпичането содената питка се завива с чиста памучна кърпа, за да си обиколи нивата.

Добър апетит и весело посрещане на празника!

Празничната содена питка за 6-ти септември е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: