Начин на приготвяне
Брашното се пресява два-три пъти през сито. Изсипва се в купа и се прави кладенче по средата. В него се изсипва разбитото яйце, олиото, солта и разбърканата в киселото мляко сода бикарбонат.
Разбърква се първоначално с лъжица, като постепенно се прибавя още брашно, ако е необходимо.
Постепенно се добавят обезкостените и нарязани на шайби зелени и черни маслини, нарязаните на ситно сушени чери домати и наситнените листа пресен девесил и стритата чубрица. Омесва се с ръце меко, гладко и еластично тесто.
С намаслени ръце разделете тестото на топки (9 броя: 8 еднакви и една по-голяма за центъра) и ги поставете в предварително намазана с олио и леко набрашнена тавичка, като оформите цвете от тях.
Питката се намазва с разбитите заедно жълтък и една супена лъжица олио и се украсява с кръгчета зелени и черни маслини, парченца сушени домати. Накрая се поръсва със семената: слънчогледови белени семки, ленено семе и сусам.
Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност, като тавичката се завърта един - два пъти по време на печенето, за да хване хубава кафява коричка.
След изпичането содената питка се завива с чиста памучна кърпа, за да си обиколи нивата.
Добър апетит и весело посрещане на празника!
Празничната содена питка за 6-ти септември е готова.