Начин на приготвяне
Бобът се почиства, измива и накисва за една нощ във вода с една супена лъжица сол. На другия ден водата се изхвърля и бобът се изплаква.
Джоланът се измива под течаща вода и се подсушава с кухненска хартия. В дълбока тенджера се запържва джолана от всички страни и се изважда.
Отцеденият боб се слага в тенджера да заври, прецежда се първата вода и го преместваме в тенджера под налягане заедно с джолана, наситнената глава кромид лук и една супена лъжица сол.
Капакът се затваря и се вари на умерен котлон около 40 минути. След като парата спадне, тенджерата се отваря и джолана се изкарва, за да изстине.
В тенджерата, в която сме запържили джолана, пускаме нарязаните на ситно моркови, целите чорбаджийски чушки, накълцания на едро чесън и другата глава кромид лук.
След като се позапържат добавяме брашното, червения пипер, разбъркваме и изсипваме в тенджерата с боба.
Добавяме обелените и нарязани на едро домати, лютите чушлета, подправяме с подправките и доваряваме до готовност на свинското варено.
Сервираме в глинени съдове с украса от домат и стръкчета магданоз.
Свинският джолан с боб по панагюрски е много вкусен.
Ако тази рецепта ви харесва, опитайте непременно от нашите рецепти за боб яхния и печен боб на фурна, независимо с джолан или без :)