Начин на приготвяне
Чушките и патладжаните се изпичат и обелват, така че да не останат семки и люспи. Морковите се сваряват.
След това всичките зеленчуци се смилат с машинка и се прехвърлят в дълбока тава да се варят.
Добавят се олиото, захарта и солта (на вкус). Лютеницата се вари на тих огън, като се разбърква от време на време, за да не загори.
Когато се сгъсти се добавят подправките. Проверява се дали е готова с лъжицата, с която бъркаме.
Щом оставя пътечка по дъното на тавата, значи лютеницата е готова. Готовата лютеница се разсипва в бурканчета, които после се стерилизират за около 15 мин.
Лютеницата с чушки, патладжан и моркови е готова.
Ако рецептата ти харесва, опитай и нашата едросмляна лютеница, лютеницата на фурна или този вкусен домашен айвар.