Двуцветна лешникова торта

ИларияИларияНовак1171205
07/08/2012
"Светът не е само черно-бял, но някои торти са, и са много вкусни "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8-10 парчета
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо9 106
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сода - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч. + допълнително за замесване
  • какао - 2 - 3 с.л.
  • за крема
  • яйца - 3 жълтъка
  • масло - 250 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • лешници - 2/3 ч.ч. смлени
  • кувертюр - шоколадов, за отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд на водна баня смесете яйца, меда, олиото, содата, захарта и бъркайте интензивно, докато се разтопи захарта. След това добавете брашното и бъркайте, докато се получат мехури.

Сместа се снема от котлона и се разделя в 2 купи. Едната разбъркайте с какаото до хомогенност. И към двете купи добавете толкова брашно, че да се замеси гладко тесто, което може да се точи.

От кафявото и бялото тесто се разточват по 3 еднакви блата - общо 6. Изпичат се в тава, застлана с хартия за печене в умерено загряна фурна, като внимавате да не ги прегорите.

За крема разбийте яйцата с 1/2 от захарта отново на водна баня, докато се получи гладък и пухкав крем. Оставете да се охлади и отделно разбийте маслото с останалата захар. Съединете масления с жълтъчния крем внимателно, докато се получи гладък крем. Накрая го объркайте със смлените лешници.

Блатовете слепете с така приготвения крем, като редувате кафяв и бял блат. Отгоре намажете цялата торта с крем и я залейте с разтопен шоколадов кувертюр. Сложете тортата за 24 часа да престои преди да я поднесете.

Рейтинг

5 6
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дара
Дара
29.10.2013 20:50
Правих торта "Илария" и съм възхитена от нея. Но тази ми изглежда суха и крем от 2 жълтъка и 2 пакетчета масло не е ли твърде малко за шест блата?
0
0