Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Тесто за всичко

Тесто за всичко

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Тесто за всичко
Снимка: Мария Симова
2 / 8
10/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
"Универсално тесто, с което можете да си приготвите всякакви тестени изкушения"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 100 мл хладка
  • олио - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 0.5 ч.л.
  • прясна мая - 1 кубче (42 г)
  • брашно - 1 кг + 100 г за доизмесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете си закваската, като в купа налеете топлото прясно мляко, добавете захарта и 2-3 с.л. брашно, разбъркайте и оставете настрани да се надигне.

Загасете содата в оцета и я поставете в киселото мляко, разбъркайте.

В по-голям съд пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте. Към тях прибавете разбитите яйца, киселото мляко, олиото, хладката вода и надигналата се мая.

Замесете меко, еластично и нелепящо се по ръцете тесто. Намазнете найлонов плик с малко олио, поставете тестото в него и оставете да втаса на топло за 1 час.

Ако не използвате тестото веднага, поставете го в хладилник веднага след замесването му, така то издържа три дни. От него стават не само пици, мекици и тутманици, но и всякакви тестени закуски, хлябове, кифлички, милинки и пърленки.

Рецептата за това тесто е от книгата на Добрина Велкова „Соленки, сладки, кремове” от 1988 година, днес наричано Лудо тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Гатева
Веселина Гатева
Добрина Венкова 1988
25.11.2017 21:49
4