Начин на приготвяне
За козунака всички продукти трябва да бъдат на стайна температура.
Пресейте брашното в по-голям съд, в които ще месите.
Сложете сухата мая в по-дълбока купичка, прибавете щипка сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. брашно, затоплете 90 мл. Прясно мляко и прибавете.
Разбъркайте и оставете, докато се активира маята.
Към брашното прибавете захарта, ванилиите, олиото и претоплено прясното мляко. Настържете кората на един лимон и прибавете, на лимона направете една дупка и стиснете леко от сока.
Замесете леко тестото и премесете с маста.
Оставете да почине за 1 час, след това премесете тестото за козунака и оставете за още 1 час.
Когато тестото е готово, го разпределете на три части.
Аз направих едно руло, като разточих кората, намазах с течен шоколад и завих. Намазах с жълтък поръсих със захар и поставих в правоъгълна тавичка с хартия за печене.
От другата част направих три фитила на плитка, намазних формата за кекс, поставих плитката козунак, намазах с жълтък и отгоре поръсих със захар, сложих локум, бадеми и орехи.
Третата част разделиха на четири фитила сплетох една коса козунак и в тава с хартия за печене поставих. Намазах с жълтък, поръсих отново със захар, сложих локум, орехи и бадеми.
В предварително загрята фурна на 170 градуса ги изпекох.
За Великден имаме 3 козунака от едно тесто.