Начин на приготвяне
Пиперът се почиства от дръжките и семките. Изпича се заедно с патладжана в чушкопека, а ако имате възможност - на огън върху тенекия е още по-добре, пък и става по-бързо.
Обелват се от люспите, а после се смилат с машинка за месо през ситна решетка. Морковите се измиват и остъргват, после се нарязват на парчета по на 2-3 см и се заливат в тенджера с вода. Сваряват се за около 20 минути, след което се отцеждат и също се смилат с машинката.
Купешката лютеница – една тубичка от 5 кг се сипва в голяма тава или тенджера. Прибавят се смлените зеленчуци, сол, захар, едно пакетче смлян черен пипер и чубрицата. Разбърква се всичко добре.
Олиото се загрява в тенджерка и в него се пускат нарязани на четвъртинки 3 главички кромид лук. Пържи се до зачервяване на лука, след което се изважда с решетъчна лъжица от олиото. Лукът не се ползва за лютеницата.
Скилидките чесън се пресоват отгоре върху лютеницата. Постепенно се залива с врящото олио. Отново се разбърква много добре сместа до уеднаквяването ѝ, след което се насипва в бурканчета. Затварят се с метални капачки.
Бурканчетата се подреждат в подходящ дълбок съд, заливат се с вода и се заваряват на огъня да се стерилизират за 30-40 минути.
Излязоха 35 бр. бурканчета с различна големина.
Хитрата лютеница е страхотна!
Коментари
Абсурдистан!