Начин на приготвяне
Фурна 160-170 градуса;
Плоска тава - 2 бр. и 8 бр хартии за печене с размера на обърнатата тава;
Работи се изцяло с миксер.
В купата на миксера се изсипва брашното с бакпулвера, захарта и се разбърква. Добавя се маслото на кубчета, двете яйца, заквасената сметана, ванилията и се разбърква на ниска степен, докато се смесят добре продуктите и се оформи топка тесто.
Сваля се от миксера, завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 1 час. След това време се дели на 8 равни части и всяка част се разточва на много тънка правоъгълна кора върху набрашнена хартия за печене. Пренася се заедно с хартията върху тавата на фурната, обърната с дъното нагоре.
Пече се на 160-170 градуса за около 5-7 мин, докато крайчетата започнат да покафеняват.
Изважда се от фурната и се оставя настрана. По същия начин се процедира и с другите части от тестото. Удобно е да се работи с две тави.
Готовите блатове може да се поставят един върху друг заедно с хратията за печене. Охлаждат се.
Крем:
В една чаена чаша от студеното мляко се разтваря нишестето. Останалото мляко се сгорещява на умерен котлон заедно със захарта. Към него се добавя разтвореното нишесте и се готви до гъст крем.
Сваля се от котлона и се добавя шоколадът, разбърква се, докато се стопи. Покрива се с фолио и се оставя да се охлади напълно. След това време се разбива с миксер маслото и лъжица по лъжица се прибавя крема. Накрая се добавя и ванилията.
Сглобяване:
В подходяща форма/поднос се поставя една кора и се намазва с 5-6 с.л. крем. Отгоре се поставя втора кора и също се намазва с крем и така се редува до последната кора, която може също мъничко да се намаже, ако е останал крем. Заглажда се и се охлажда.
Шоколадова заливка:
На водна баня се разтопява шоколадът и маслото. Охлажда се до стайна температура и се залива върху тортата. Заглажда се.
Шоколадовата торта се оставя едно денонощие в хладилник, след което се нарязва с широк и плосък нож на малки правоъгълни парчета.
Маджарица - Унгарско момиче е чудна торта, опитайте!
Източник: Кулинарен блог Ossigeno
Забележка: За съжаление не мога с точност да посоча източник на тази торта, защото на много места е показано, че е хърватска, сръбска или унгарска. Всяка една от тези страни държи за собственост на рецептата.
В много от видеата, които изгледах, за да получа пълна представа точно как се процедира с блатовете, сръбкините ползват основно маргарин - и в тестото, и в крема, което е силно непонятно за мен. Ползвала съм основно масло /така както е показано в кулинарния блог на Ossigeno/.
Количеството е много голямо и напълно може да се делят продуктите на две.
За доброто разделяне на осем равни части съм ползвала електронно кантарче, като първо измерих цялото тесто и го разделих на осем, за да се получат точни грамажи на всяка една кора тесто.
Тортата е приятна, лесна за направа и е подходяща с едно следобедно кафе.