Начин на приготвяне
Сварете картофите в подсолена вода и докато са още горещи ги намачкайте с вилица или пасирайте, заедно с олиото.
Щом леко поизстинат, добавете разбитото със щипка сол яйце и разбъркайте до хомогенна смес.
На части прибавяйте брашното, пресявайки го и замествайки с пръсти средно меко тесто. В зависимост от вида на картофите, които ползвате, може да ви е нужно малко повече или по-малко брашно.
Завийте тестото с прозрачно домакинско фолио и приберете за около 20 минути в хладилник. През това време цепнете на две сливите и ги обезкостете. Срежете всяка половинка на още две части и посипете със захарта и канелата. Оставете да престоят така около 30 минути.
Взимайте от картофеното тесто пълна супена лъжица с връх и после с ръка сплесквайте и в средата поставяйте парченце захаросана синя слива. Затваряйте и оформяйте топче.
Готовите топчета пускайте във вряща на силен огън, подсолена вода. Аз го правя на два пъти, за да не се слепват, но ако разполагате с по-голям съд може и всички наведнъж.
Когато топчетата изплуват на повърхността (това става сравнително бързо, затова наблюдавайте), веднага намалете огъня и оставете още 2 минути, след което извадете върху хартия, за да попие водата.
В нагорещен тиган на средна температура, сипете малко олио и запечете гриса (при липсата на такъв, може да го заместите с галета). Когато замирише приятно и леко промени цвета си, отстранете от огъня (добре е и да бъркате, за да не загаря и да се запече равномерно). Сипете в дълбока купа и изчакайте да се охлади, след което смесете със захарта и по желание още канела.
Овалвайте обилно всяко топче и подреждайте в чинийка, а остатъка от сместа посипете отгоре.
Получават се мекички, чудни, много вкусни гомботи, а сливите им придават леко сладко-кисел завършек. Тази рецепта е типична за този сезон в нашата съседка Румъния и всяко семейство я обича и приготвя.
Добър апетит!
Коментари