Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Сиренки»Чудни сиренки на конци

Чудни сиренки на конци

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Чудни сиренки на конци3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Сиренки пухкавелки със заливка - толкова са мекички и ароматни, че забравихме за всякакви диети и се отдадохме напълно на изкушението"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг София мел +още за замесването
  • кисело мляко - 120 мл / 6 с.л. с връх/
  • яйца - 4 бр.
  • мая - 14 г суха на Йоткер
  • олио - 6 с.л.
  • прясно мляко - 400 мл хладко
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л. с връх
  • За плънката
  • сирене - 450 г /Елит, смес краве и биволско/
  • масло - 125 г разтопено
  • галета - 1 с.л.
  • шарена сол - по желание
  • За заливката
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 1 с.л. разтопено
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сирене - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд смесваме хладкото прясно мляко, захарта и маята. Оставяме сместа на топло докато маята се активира.

В дълбока купа пресяваме два пъти брашното, смесено със солта, правим кладенче, в което добавяме маята, предварително разбитите яйца, киселото мляко и олиото. Ако е необходимо добавяйте по малко от брашното за доомесване.

Замесваме меко и еластично тесто, което удряме в плота около 100 пъти. Намазнено и фолирано, го оставяме да отпочине за около 1 час на топло, докато удвои обема си.

За плънката смесваме ситно натрошеното сирене и разтопеното масло. По желание можем да добавим лъжица галета и шарена сол.

Премесваме тестото още веднъж. От него късаме топчета, с еднаква големина, които разточваме в кръг, поставяме от плънката и преплитаме в двата края.

Подреждаме сиренките в правоъгълна тава, предварително постлана с хартия за печене, на разстояние 2-3 см. една от друга.

Поставяме ги на топло, за да втасат още веднъж. Включваме фурната на 220 градуса и приготвяме заливката.

Разбиваме жълтъка с прясното мляко и разтопеното масло. Намазваме пухкавелките, намаляваме градусите на 180 градуса и ги слагаме да се пекат до зачервяване, за около 25-30 минути.

Чудните сиренки на конци са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: