Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб на конци

Хляб на конци

Тодоринка БернардоваТодоринка Бернардова
Иноватор
2091k5241k1
Хляб на конци
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 3
11/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Домашен пухкав хляб на конци - парченце след парченце всички хапват сладко"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 30 г
  • мая - 7 г пакетче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в хладкото прясно мляко и захарта. Оставаме на страна да се активира. Разбиваме яйцето и 1 жълтък (белтъка оставаме за намазване) .

Прибавяме към активиралата мая. Добавяме и маслото разтопено, но не горещо. Сипваме по малко от брашното и бъркаме с лъжица.

Като стане гъсто тесто, започваме да месим с ръце. Прехвърляме на набрашнен плот и доомесваме.

За по еластично тесто и да се образуват конците удряме тестото в плота -30-40 пъти.

Поставяме омесеното тесто в купа, намазнена, и завиваме със стреч фолио. Оставаме тестото да втаса. Времето зависи от топлината в стаята.

Така че е хубаво да е топло в стаята. Втасалото тесто изваждаме и разделяме на 4 еднакви части. От трите оформяме три фитила и оплитаме плитка, като за козунак.

Постиламе продълговата форма за печене с хартия и поставяме плитката. Останалата 4 част разделяме на 3 еднакви части. Правим фитили и плетем втората плитка по-къса от първата.

Намазваме първата плитка с разбития белтък и поставяме втората плитка отгоре. Мажем и нея с белтъка.

Оставаме домашния хляб 20 мин да втаса.

Загряваме фурната на 180°C и слагаме хляба да се пече.

Като придобие хубава златиста коричка, изваждаме и охлаждаме върху решетка.

Пухкавият хляб на конци е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: