Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хумус»Хумус със зеленчуци

Хумус със зеленчуци

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Хумус със зеленчуци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
"Опитайте тази вкусотия и ще се влюбите в Ориенталската кухня, ако не сте го направили досега"

Необходими Продукти

  • нахут - 300 г
  • чушки - 2 печени червени пиперки
  • патладжани - 1 брой, печен
  • тиквички - 1 малка, печена
  • чесън - 3 скилидки
  • лимони - сокът от 1/2 лимон
  • червен пипер - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - 3 стръка
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете нахута от предната вечер във вода. На следващата сутрин го отцедете и го сложете с нова вода да се свари напълно. По желание отделете люспите на нахута, но може и да ги оставите.

Докато нахутът се вари, сложете целия патладжан и тиквичка да се изпекат в тава, застлана с алуминиево фолио. Обелете патладжана и заедно с почистената тиквичка ги нарежете на парчета.

Пиперките също опечете, обелете и почистете от дръжки и семки. В подходящ съд пасирайте смесените нахут, чушки, патладжан, тиквички с около 1 ч.ч. бульон от варенето на нахута. Ако искате да направите хумусът по-гъст, сложете по малко количество течност.

Към пасираната смес добавете скълцания чесън, лимоновия сок, зехтина, подправките на вкус и отново пасирайте още веднъж, докато всичко се хомогенизира.

Получава се прекрасна разядка, която може да поднесете с арабски питки, брускети, препечени филийки или като гарнитура към месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
55
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Nick
Nick
Браво на Роси, това чудо идеално се връзва с гроздомицин ;-)
22.04.2013 13:30
Нет
Нет
Според рецептата повече ми прилича на Бабагануж,но пак е вкусно.
24.02.2013 11:58
йо
йо
Правила съм си и с нахут от консерва и па се получава мн е добро и здравословно!
03.02.2013 02:10
Чревоугодник
Чревоугодник
якоо :)))))))
01.08.2012 20:13