Начин на приготвяне
Нарежете всички зеленчуци. Лангустините по желание обелете, за да ползвате главите и обвивките за бульон. Аз винаги имам замразени такива обелки, затова си ползвам тях, а лангустините оставям цели в соса. И в двата случая ще се получи добре.
Поставете подходящ съд на слаб до среден огън с обелките и налейте коняка. Никога не наливайте директно от бутилката. Веднага фламбирайте и имайте под ръка капак, с който винаги може да захлупите и угасите огъня, ако видите, че се разраства прекалено. Ползвайте тиган с дълга дръжка, за да се намирате по-далече от пламъчето - за всеки случай. Изчакайте няколко секунди, за да угасне то и тогава алкохолът ще се е изпарил напълно. Отстранете от огъня.
Запържете зеленчуците до омекване и налейте виното. Когато се редуцира наполовина, сложете бульона и водата. Варете 20 минути и пасирайте. След това пуснете вътре фламбираните главички и обелки и варете още 20 минути.
Готовия сос прецедете през фина цедка и върнете на огъня, намалявайки до минимум.
Филетата риба почистете от кожата, измийте и подсушете добре. Посолете всяко филенце и оваляйте в брашно. Запържете за две-три минути от всяка страна.
Пуснете лангустините при соса, увеличавайки малко силата на огъня, овкусете със сол, белия пипер и соевия сос. Гответе 4 минути и сложете и рибните филета, след което отстранете. Поръсете ястието с накълцан, пресен магданоз.
Сервирайте със бяло вино с леки плодови нотки.
Да ви е сладко!