Начин на приготвяне
Филетата треска се нарязват на едри парчета, поръсват се със сол и пипер, овалват се в брашно и се изпържват в загретия зехтин. Месото на рибата треска е много нежно, затова внимавайте да не ги разкъсате. Оставят се върху хартия.
Лукът се нарязва на полумесеци, маслините на две, чушлетата на ситно, каперсите, ако трябва се изкисват, листата босилек се накъсват на парченца.
В същия зехтин се запържват лукът и чесънът. След малко се добавят маслините, каперсите, чушлетата, розмаринът, босилекът, пипер и бялото вино.
Когато заври, се размива доматеното пюре.
Изчаква се да се редуцира почти до масло и се добавят чери доматчетата и кравето масло. Пържената риба е готова.
Когато сервирате треската по неаполитански, не забравяйте чаша сухо бяло вино, но може и кианти, ако го харесвате.