Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сръбска погачица

Сръбска погачица

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Сръбска погачица4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Не че сърбите могат да се мерят с нашите питки и погачи, но тази определено си струва опита"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г бяло( при необходимост още за доизмесване)
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 100 г
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малка част от млякото, предварително затоплено със захарта, и поръсете леко с брашно. Приберете на топло за около 15 мин. да втаса. Смесете брашното със солта.

Направете кладенче и сипете в него втасалата мая и останалото мляко. Замесете тесто.

Оставете го да втаса за около 90 мин., за да удвои обема си.

При готовност разточете на кора с дебелина около 1 см и изрежете кръгчета (или друга форма, моите бяха шестоъгълници).

Всяко кръгче потопете в предварително разтопеното масло и подредете по ръба на тава (аз използвах тава с диаметър 27 см), като застъпвате предишното кръгче.

Оформете със застъпени кръгчета целия външен ръб на тавата. В средата отново подредете със застъпване кръгчета, докато запълните тавата. Оставете погачата да втаса отново около 30 мин.

Изпечете в загрята фурна на 180 градуса, като преди това намажете с жълтък и олио за около 40 мин. За да не покафенее бързо, покрийте през първите 25 мин. погачата с фолио и го махнете за изпичане през последните 15 мин.

Сръбската погачица е готова.

Рецептата е адаптирана от Cookwithasmile

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Изкушаващо,как да изтрая на диета!
18.09.2017 11:10
1
1
Покажи всички подкоментари