Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сръбска погача с маково семе

Сръбска погача с маково семе

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2331k1k2
Сръбска погача с маково семе
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 400 грама
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л. (не много пълни)
  • яйца - 1
  • маргарин - 60 грама
  • масло - 50 грама за намазване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я намачкате с вилица с малко мляко, лъжичка брашно и захарта. Оставете да шупне.

Пресейте брашно и чукнете яйцето, добавете топлото мляко, маргарина и солта. Сипете активираната мая и постепенно замесете меко и нелепнещо тесто. Оставете да втаса и удвои обема си.

Разточете тестото на дълга кора, която е дебела колкото един пръст. С помощта на чаша изрежете кръгове, които наредете около стените на намазнена тава.

Всеки следващ кръг трябва да покрива 2/3 от предни. Намажете всеки един с разтопено масло. Оставете погачата да удвои обема си.

Ако имате още разтопено масло, изсипете го върху погачата. Ако пък нямате, намажете я с разбит жълтък с малко мляко.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути.

Сръбската погача с маково семе е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: