Начин на приготвяне
Активирайте маята, като я намачкате с вилица с малко мляко, лъжичка брашно и захарта. Оставете да шупне.
Пресейте брашно и чукнете яйцето, добавете топлото мляко, маргарина и солта. Сипете активираната мая и постепенно замесете меко и нелепнещо тесто. Оставете да втаса и удвои обема си.
Разточете тестото на дълга кора, която е дебела колкото един пръст. С помощта на чаша изрежете кръгове, които наредете около стените на намазнена тава.
Всеки следващ кръг трябва да покрива 2/3 от предни. Намажете всеки един с разтопено масло. Оставете погачата да удвои обема си.
Ако имате още разтопено масло, изсипете го върху погачата. Ако пък нямате, намажете я с разбит жълтък с малко мляко.
Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути.
Сръбската погача с маково семе е готова.