Начин на приготвяне
Тортена форма с ринг около -26 см.
В блендер се разбиват бисквитите до трохи. Изсипват се в купа и се добавя разтопеното масло. В зависимост от бисквитите може маслото да бъда малко повече или по-малко. С дъното на чаша се притискат към основата на формата. Оставят се в хладилник.
С миксер се разбива маслото и пудрата захар. Добавя се цеденото кисело мляко и изварата. Разбърква се на бавна скорост на миксера, докато се обединят съставките.
Разбива се разстителната сметана до пухкав сняг. Точно тя придава въздушност на сместа. Прибавя се към сместа с киселото мляко, добавя се и настърганата кора от лимон.
Разбърква се до хомогенност. Разпределя се върху бисквитената кора и отново се поставя в хладилник.
Плодовете се поставят на умерен котлон със захар на вкус - около 2 до 3 с.л.
Оставят се да се сгъстят или по-точно, докато шпатулата оставя следа по дъното на тенджерата. Свалят се от огъня и се охлаждат напълно.
Охладени се заливат върху сметаната и се оставя отново в хладилник. По желание се украсява с бита сметана с шприц.
Най-вкусният чийзкейк без печене и без желатин е готов.
Източник: Lussis`s World of Artcraft
Забележка: Разкошен свеж чийзкейк, който не отнема повече от 40-45 мин приготвяне. Ползвах бисквити Petit Beurre, но поради това че са прекалено сухи, добавих още малко масло, около 20-30 г. За плодове съм ползвала замразени горски такива, но може да се ползват и свежи. Бита сметана не съм слагала, поръсих малко смлян запечен шамфастък.
Коментари
Сметаната е растителна, защото произлиза от думата растение.