Лютеница по 100-годишна рецепта

ЗорицаЗорицаГуру94525829445
03/10/2017
"Това ли е най-добрата лютеница? 100 процента ДА!"
Приготвяне180 мин.
Готвене180 мин.
Общо360 мин.
Порции200
Сготви+1 точка
48 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо141 963
  • Преглеждания за месеца183
  • Преглеждания за седмицата38
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена48

Необходими Съставки

  • червени чушки - 20 кг
  • домати - 10 кг
  • патладжани - 5 кг
  • моркови - 3 кг
  • люти чушлета - 4 - 5 бр.
  • черен пипер - 1 пакетче, смлян
  • кимион - 1 пакетче, смлян
  • чубрица - 2 с.л., ронена
  • олио - 1 бутилка
  • захар - 200 г
  • сол на вкус
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Приготвянето на домашна лютеница не е лесна работа, отнема доста време (в моят случай почти два дни) и труд, затова е добре да имаме под ръка изпробвана и доказала се във времето рецепта. Моята рецепта я знам от своята майка, която пък е наследила от своята баба.

Рецептата не е Панагюрска, а от Пазарджишкото село Добровница, откъдето е и моята прабаба.

Доматите се обелват и мелят с машинката за мелене на месо. Изсипват се в голям бакърен казан (или тенджера, тава, с какъвто съд разполагате), слагат се на не много силен огън и започва дълго и непрекъснато бъркане, за да не загори пюрето.

В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, но колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкова по-бързо и внимателно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, за да не загори някъде.

Чушките се изпичат и се нареждат в затворен с капак съд или в найлонов чувал, за да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в голям съд или тава под наклон, за да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.

Патладжаните се изпичат, след като изстинат, се обелват, нарязват на парчета, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и след това се смилят.

Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.

Смляните чушки, патладжани и моркови се прибавят внимателно в казана при доматите при непрекъснато и продължително бъркане. Внимавайте, защото лютеницата в един момент започва много да пръска, затова ползвайте голяма дървена бъркалка с дълга дръжка, носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и престилка.

След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрекъснато бъркане), сол, захар и подправките - чубрица, кимион и черен пипер. Добавяйте по малко и опитвайте на вкус, за да може да добавяте още, ако не ви е достатъчно овкусено.

Лютеницата се вари на бавен огън, докато бъркалката не започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда. Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан парцал или кърпа на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите. След завирането "под ключ" на водата се засичат около 15-20 минути и се дърпа казанът от огъня.

Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат.

Рейтинг

5 17
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Кацаров
Кацаров
05.09.2019 13:25
Прабаба ми (родена 1914 г. ) в Пловдивското село Труд правеше така лютеницата и казваше,че рецептата я знае от нейната баба.
20 кг чушки, 10 кг домати, 5 кг патладжан,
2 кг морков, 1 кг лук, 1 глава чесън, 3-4-5 люти чушки, 1 суп.лъж чубрица, 1 суп.лъж риган, 2 суп.лъж черен пипер, 1 суп.лъж кимион, 300 мл оцет, 300 г захар, 200 г сол, 1 литър олио (в което е изпържена 1 филия хляб - разбира се хлябът НЕ се слага в лютеницата).
Винаги сме правили лютеницата по тази рецепта. Явно тези пропорции на чушки, домати, патладжан и морков са наистина утвърдени във времето и опита.
3
0
Зорица
Зорица
03.10.2019 10:05
Благодаря ви!
2
0
Яница Николова
Чудесна!
11
0
Зорица
Зорица
09.07.2018 14:34
Благодаря :)
15
0
Николина Панчева
моята баба я правеше така
13
0
Зорица
Зорица
09.07.2018 10:06
Затова рецептата е 100 годишна, а може и повече да е... :)
13
0