Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пене с бекон на фурна и доматен сос

Пене с бекон на фурна и доматен сос

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534954181
Пене с бекон на фурна и доматен сос
Снимка: Теодора Иванова Каменова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Никой не може да устои на тази вкусотия - Пене с бекон на фурна и доматен сос"

Необходими Продукти

  • пене - 250 г
  • бекон - 120 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • масло - 50 г
  • пармезан - 100 г
  • сол
  • риган
  • чер пипер
  • гауда
  • за доматения сос
  • розови домати - 600 г
  • зехтин - 50 мл
  • захар - 2 с.л. кафява
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • риган
  • босилек
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред се приготвя доматеният сос, като почистите доматите от обелки, нарежете на дребни кубчета и отцедите леко отделения доматен сок. В подходящ съд /по-дълбок, защото пръска/ загрейте зехтина и изсипете доматите да се задушават, сложете захарта и бъркайте, за да не загори. Когато е почти готов, прибавете сол на вкус и посочените подправки, поне по една щипка, за да се овкуси сосът приятно.

Сложете в тенджера вода, малко сол и 1 ч.л. олио и щом заври, пуснете пене ригате и внимавайте - трябва да засечете времето, 1-2 минути по-малко, отколкото е посочено на опаковката, защото готвенето им ще продължи във фурната.

В сух тиган запечете бекона, нарязан на ивици, до приятна корица. Подгответе тавата, в която ще се пече ястието и в отделен съд разбъркайте млякото, яйцата и пармезана, като овкусите със сол и риган.

Щом станат готови макароните, отцедете и изсипете в тавата, нарежете маслото върху тях - то ще се стопи, защото са топли, и внимателно изсипете и разбъркайте сместа с мляко, яйца и пармезан.

Печете във фурната - 200 градуса, до приятен цвят. По желание може да поръсите и рендосано сирене гауда, преди да извадите от фурната, и леко да се разтопи - вкусно е.

Поднесете с доматен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: