Начин на приготвяне
Най-напред се приготвя доматеният сос, като почистите доматите от обелки, нарежете на дребни кубчета и отцедите леко отделения доматен сок. В подходящ съд /по-дълбок, защото пръска/ загрейте зехтина и изсипете доматите да се задушават, сложете захарта и бъркайте, за да не загори. Когато е почти готов, прибавете сол на вкус и посочените подправки, поне по една щипка, за да се овкуси сосът приятно.
Сложете в тенджера вода, малко сол и 1 ч.л. олио и щом заври, пуснете пене ригате и внимавайте - трябва да засечете времето, 1-2 минути по-малко, отколкото е посочено на опаковката, защото готвенето им ще продължи във фурната.
В сух тиган запечете бекона, нарязан на ивици, до приятна корица. Подгответе тавата, в която ще се пече ястието и в отделен съд разбъркайте млякото, яйцата и пармезана, като овкусите със сол и риган.
Щом станат готови макароните, отцедете и изсипете в тавата, нарежете маслото върху тях - то ще се стопи, защото са топли, и внимателно изсипете и разбъркайте сместа с мляко, яйца и пармезан.
Печете във фурната - 200 градуса, до приятен цвят. По желание може да поръсите и рендосано сирене гауда, преди да извадите от фурната, и леко да се разтопи - вкусно е.
Поднесете с доматен сос.