Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Мафалда Фунги

Мафалда Фунги

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Мафалда Фунги
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
23/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"За онези специални вечери, които ще искате да запомните завинаги - Мафалда фунги"

Необходими Продукти

  • мафалда - 1 пакет паста /500 г/
  • гъби - 300 г печурки или микс
  • готварска сметана - 600 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 3 скилидки
  • бяло вино - 100 мл
  • бял пипер - 1 ч.л. или на вкус
  • риган - 3 ч.л. или на вкус
  • зехтин - 80 мл
  • краве масло - 40 г
  • сол - на вкус
  • гъбен бульон - 1 кубче, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбения сос Фунги приготвяме, като първо запържваме ситно накълцания лук до омекване. Гъбите режем на тънки филийки и заедно с маслото, чесъна наситнен и две щипки сол слагаме при лука. Задушаваме за няколко минути. Обемът на гъбите ще спадне почти наполовина и ще омекнат, но останат крехки благодарение на маслото.

Наливаме виното и натрошаваме кубчето бульон, ако сме решили да го добавим за по-интензивен вкус. Готвим до почти цялостното изпаряване на течността и тогава слагаме сметаната и млякото. Овкусяваме със още сол и бял пипер и риган. Варим на бавен огън 5 минути, бъркайки, за да не загаря по дъното.

Варим пастата Мафалда според указанията на пакета. Тя има нужда от малко време на огъня, максимум 9 минути, защото е по-тънка и крехка от много други видове паста.

Поливаме със студена вода, за да спрем процеса на готвене, и отцеждаме добре. Изсипваме при соса и разбъркваме.

Сервираме ястието горещо в компания със свежа салата.

Bon Appétit!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: