Начин на приготвяне
Гъбения сос Фунги приготвяме, като първо запържваме ситно накълцания лук до омекване. Гъбите режем на тънки филийки и заедно с маслото, чесъна наситнен и две щипки сол слагаме при лука. Задушаваме за няколко минути. Обемът на гъбите ще спадне почти наполовина и ще омекнат, но останат крехки благодарение на маслото.
Наливаме виното и натрошаваме кубчето бульон, ако сме решили да го добавим за по-интензивен вкус. Готвим до почти цялостното изпаряване на течността и тогава слагаме сметаната и млякото. Овкусяваме със още сол и бял пипер и риган. Варим на бавен огън 5 минути, бъркайки, за да не загаря по дъното.
Варим пастата Мафалда според указанията на пакета. Тя има нужда от малко време на огъня, максимум 9 минути, защото е по-тънка и крехка от много други видове паста.
Поливаме със студена вода, за да спрем процеса на готвене, и отцеждаме добре. Изсипваме при соса и разбъркваме.
Сервираме ястието горещо в компания със свежа салата.
Bon Appétit!