Начин на приготвяне
Измийте добре сушените гъби, за да премахнете остатъци от пясък, пръст и т.н. Накиснете ги в 600 мл гореща вода за 20-30 минути. След това не изхвърляйте водата им.
След това отцедете гъбите от излишната течност и нарежете по-едрите при нужда.
Загрейте зехтина с 1 с.л. масло в дълбок тиган и запържете нарязания ситно лук на среден котлон. Добавете гъбите и разбъркайте за 1 минута с тях.
Сипете ориза и разбъркайте, за да се запържи за 1-2 минути, докато стане прозрачен. Долейте бялото вино и объркайте с него, докато се изпари.
Долейте водата на гъбите, а след като се попие, започнете да добавяте равни части от бульона на няколко пъти - всеки път добавяйте нова, след като предишната течност се е попила от ориза. Обикновено отнема по 15 минути, като оризът се разбърква леко.
Когато оризът се свари до ал денте, овкусете ризотото с пипер и сол. Накрая объркайте с настъргания пармезан и снемете от котлона.
Добавете останалото масло, разбъркайте с него и сложете капак за 1 минута, за да си почине ризотото.