Начин на приготвяне
Маята се натрошава и се оставя да шупне във водата със захарта и няколко лъжици брашно.
В голяма тава се пресява брашното прави се кладенче и се изсипва шупналата смес.
Замесва се средно меко тесто, което се оставя на топло завито в кърпа, докато удвои обема си.
Готовото тесто се дели на една голяма част и една по малка. Голямата част тесто отново омесваме на хубава плоска топка, която оставяме на страна.
Взимаме по малката част тесто и го разточваме на голяма обла кора, не много тънка.
С нож за пица правим разрези на четирите страни като кръст.
От центъра на всяка започваме да промушваме едно под друго лентите и така се оплитат всички части.
Може така да оставите да изглежда вашият обреден хляб или домашна погача.
Ако искате да е по-интересно, оплетен между плетениците направете по още една, както изглежда моят обреден хляб.
Така оплетената кора внимателно поставете върху другата част тесто.
Оставете оформеният хляб да втаса, след което намажете с жълтък за гланц, ако искате опечете хляба без намазване.
Печете големия обреден хляб в загрята фурна на 170 градуса.
Вижте още идеи как да украсим питката и каква е украсата на питката за прощъпулник.