Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Карфиол с топено сирене и мляко

Карфиол с топено сирене и мляко

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Карфиол с топено сирене и мляко
Снимка: Мария Симова
2 / 3
30/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Не може просто да харесвате карфиола, опитайте го с този неустоим сос от топено сирене и ще се влюбите в него"

Необходими Продукти

  • карфиол - 600 г
  • сол - 1 с.л.
  • лимони - 1 резенче
  • копър - 6 стръка
  • за соса
  • прясно мляко - 300 мл
  • топено сирене - 200 гр натурално
  • брашно - 30 гр
  • краве масло - 30 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • копър - на вкус за поръсване
  • топено сирене - 100 г за мазане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете карфиола на китки, измийте и го добавете в тенджера с 2 литра вряща вода. Прибавете стръковете копър, лимоновия резен и солта, варите за 4-5 минути. Прецедете и под течаща вода охладете карфиола, за да спрете процеса на варене.

Наредете китките карфиол в тава, намазана с масло, поръсете със сух копър и ги намажете с топеното сирене за мазане.

За соса в нагрят тиган разтопете маслото, добавете брашното и запържете за 2-3 минути. На тънка струя добавете млякото при непрекъснато бъркане.

След завирането му добавете нарязаното на малки парчета топено сирене, сол и черен пипер на вкус.

Варете да пълното разтопяване на сиренето до гладка и не много гъста смес (като бешамел). Ако е нужно, добавете малко прясно мляко.

Залейте китките със соса и разклатете тавата, поставете я в предварително нагрята на 220 градуса фурна, печете до лек загар за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: