Начин на приготвяне
Слагаме маята в 25 мл топла вода заедно със захарта, щипка сол и 2 лъжици брашно. Разбъркваме хубаво , покриваме с кърпа и оставяме да шупне.
След като закваската шупне, я сипваме в брашното, добавяме разтопеното масло и затопленото мляко и разбъркваме. Започваме да месим, докато се получи меко, еластично тесто. Покриваме тестото и го оставяме да втасва, докато удвои обема си.
Разтваряме меда в 1/2 ч.ч. топла вода.
Покриваме дъното на тавата с хартия за печене и поръсваме със сусам. Откъсваме по малко от тестото и го оформяме на фитили. Потапяме всеки фитил в медената вода и подреждаме в тавата във формата на буквата S като слънце. В средата поставяме едно топче от тестото. Украсяваме подредената питка със слънчогледови семки.
Слагаме питката в студена фурна и включваме на 100 градуса. През 10 минути увеличаваме температурата с 10 градуса, докато станат 180 градуса. Така тестото втасва във фурната, докато се пече.
Печем около 20 минути до леко порозовяване. Изваждаме от фурната, напръскваме с медената вода и покриване с кърпа да се отпусне.