Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в леко затоплените мляко и вода. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло за 7-8 минути докато шупне.
В купа пресейте брашното и направете кладенче, в което чукнете яйцата, заделяйки жълтъка на едното от тях за намазване накрая. Сложете солта, рома и олиото. Ако искате погачата ви да е по-сладка може да сложите и още малко захар.
Изсипете в кладенчето и шупналата мая и замесете гладко, нелепнещо тесто. Съберете на топка и я намазнете. Поставете я обратно в купата и приберете на топло за един час.
Втасалото вече тесто премесете втори път и от него заделете малка топка. Останалото оформете на доколкото можете по-правилен квадрат, набрашнявайки плота, за да не залепва. Намазнете повърхността на квадратчето и прегънете във триъгълник.
С остър нож направете две резки успоредно на стените на триъгълника, без да стигате до краищата. Вижте на снимките, които съм приложила.
Разгънете отново и запретнете към центъра всяко от ъгълчетата. Ще се получи цвете с 4 листенца.
Със заделената малка топчица процедирайте по същия начин и я поставете в средата на голямото цвете. Оставете да втаса още веднъж за около 45 минути.
Намажете с разбития с няколко капки олио жълтък и поръсете със златните пръчици, за да бъде пълна есенната ни картина.
Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 30 минути.
При изваждане от фурната намажете с маслото и покрийте с кърпа за 5-10 минути. Добър апетит!