Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача Златна есен

Погача Златна есен

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Погача Златна есен
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Пухкава погача с дъх на есен, която да ни напомни, че най-хубавото тепърва предстои"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + още за доизмесване
  • прясно мляко - 130 мл
  • вода - 130 мл
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • ром - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л. + още за намазване на тестото
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 25 г прясна
  • сладкарски пръчици - златни пръчици за поръсване
  • масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплените мляко и вода. Покрийте съда с кърпа и оставете на топло за 7-8 минути докато шупне.

В купа пресейте брашното и направете кладенче, в което чукнете яйцата, заделяйки жълтъка на едното от тях за намазване накрая. Сложете солта, рома и олиото. Ако искате погачата ви да е по-сладка може да сложите и още малко захар.

Изсипете в кладенчето и шупналата мая и замесете гладко, нелепнещо тесто. Съберете на топка и я намазнете. Поставете я обратно в купата и приберете на топло за един час.

Втасалото вече тесто премесете втори път и от него заделете малка топка. Останалото оформете на доколкото можете по-правилен квадрат, набрашнявайки плота, за да не залепва. Намазнете повърхността на квадратчето и прегънете във триъгълник.

С остър нож направете две резки успоредно на стените на триъгълника, без да стигате до краищата. Вижте на снимките, които съм приложила.

Разгънете отново и запретнете към центъра всяко от ъгълчетата. Ще се получи цвете с 4 листенца.

Със заделената малка топчица процедирайте по същия начин и я поставете в средата на голямото цвете. Оставете да втаса още веднъж за около 45 минути.

Намажете с разбития с няколко капки олио жълтък и поръсете със златните пръчици, за да бъде пълна есенната ни картина.

Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 30 минути.

При изваждане от фурната намажете с маслото и покрийте с кърпа за 5-10 минути. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: