Начин на приготвяне
Белим картофите, измиваме ги, наливаме вода и слагаме цели да се сварят с щипка сол и чубрица, като внимаваме да не ги преварим. Краставичките нарязваме ситно и ако може отцеждаме от сока.
Сварените картофи изваждаме от водата и охлаждаме. В голяма купа настъргваме картофите на едро ренде и леко посоляваме.
Прибавяме нарязаните и отцедени кисели краставички, разбито яйце, галета (5 с.л.) и омесваме сместа. При необходимост може да прибавим още галета.
Със супена лъжица гребваме малко от картофената смес и с влажни ръце оформяме малки крокети. Слагаме ги в набрашнена тавичка или голяма чиния.
Когато са готови всички, овалваме добре в брашно и изпържваме в олио до златисто от всички страни. Готовите крокети изваждаме върху решетка. Сервираме за гарнитура към месни ястия.