Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Сусамени питки със сирене и магданоз

Сусамени питки със сирене и магданоз

Сусамени питки със сирене и магданоз
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Ако трябва да опишем тези сусамени питки с ароматна плънка само с две думи, то те ще са - страхотна вкусотия"

Необходими Продукти

  • вода - 50 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • олио - 3 с.л.
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 4 ч.ч.
  • плънка
  • сирене - 100 г
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • за топене
  • вода - 100 мл
  • мед - 1 с.л.
  • сусам - 100 г белен сусам за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавя се олио, топло прясно мляко, сол и замесваме средно меко тесто.

Оставя се намазано с олио и покрито с фолио да втаса за 40 минути на топло. Готовото тесто се разделя на 8-10 равни части. Оформят се на топчета.

В купа се натрошава сиренето със ситно нарязан магданоз, в чиния сипваме сусама, а в купа се смесва вода и мед и разбъркваме докато се разтопи.

С пръсти се оформя малка питка от всяко топче с диаметър около 10 см. В средата се поставя по 1 ч. л. плънка и двата края се прищипват, да се получи ръбче. Така се оформят всички малки питки.

Всяка се топи за секунди в медения сироп, а после същата страна се овалва в сусама.

Нареждат се в тава с ръбчето надолу, върху хартия за печене. С ножица се прави разрез в средата на всяка питка.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 15-20 минути. Изваждат се и топли се сервират.

Страхотен вкус, хрупкави, сусамени с две думи - вкусотия!

Сусамените питки със сирене и магданоз са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: