Начин на приготвяне
В топлата вода се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавя се олио, топло прясно мляко, сол и замесваме средно меко тесто.
Оставя се намазано с олио и покрито с фолио да втаса за 40 минути на топло. Готовото тесто се разделя на 8-10 равни части. Оформят се на топчета.
В купа се натрошава сиренето със ситно нарязан магданоз, в чиния сипваме сусама, а в купа се смесва вода и мед и разбъркваме докато се разтопи.
С пръсти се оформя малка питка от всяко топче с диаметър около 10 см. В средата се поставя по 1 ч. л. плънка и двата края се прищипват, да се получи ръбче. Така се оформят всички малки питки.
Всяка се топи за секунди в медения сироп, а после същата страна се овалва в сусама.
Нареждат се в тава с ръбчето надолу, върху хартия за печене. С ножица се прави разрез в средата на всяка питка.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 15-20 минути. Изваждат се и топли се сервират.
Страхотен вкус, хрупкави, сусамени с две думи - вкусотия!
Сусамените питки със сирене и магданоз са готови.