Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Студени супи»Таратор»Холодник - руски таратор с цвекло

Холодник - руски таратор с цвекло

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Холодник - руски таратор с цвекло2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Свеж и характерен вкус, който ще ви накара да се влюбите в Руската кухня"

Необходими Продукти

  • заквасена сметана - 400 г 12% масленост (или кисело мляко висок %)
  • червено цвекло - 3 бр. (около 400 г)
  • яйца - 3 бр. L
  • краставици - 1 бр.
  • пресен лук - 1 връзка
  • чесън - 3 скилидки
  • копър - ½ връзка
  • сол
  • черен пипер
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - около 1200 мл студена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Холодник е студена супа с цвекло, традиционна за руските народи, като според района се готви по идентичен начин, различава се единствено по съставките. Приготвя се и има вкус подобен на нашия таратор, с богат вкус, приятен аромат и интересен цвят.

Ето как може да си я приготвите:

Почистете и измийте цвеклото, увийте всяка глава в алуминиево фолио и сложете в тавичка, поставете в загрята фурна на 180 градуса и запечете за около 40 мин до час. Проверете с вилица, ако тя влиза свободно в цвеклото значи е готово.

Това е един добър вариант за приготвяне, естествено може да го сварите, но при варенето поема повече течност и става някак воднисто.

Като идея мога да ви предложа да си вземете, ако успеете да си намерите, консервирано мариновано цвекло, продава се в консерви в големите магазини. С маринованото цвекло става много вкусно, но не се намира лесно. В случая аз съм използвала мариновано.

Сложете яйцата в тенджерка и ги сварете за около 8 минути, охладете и обелете. Измийте краставицата, ако предпочитате я обелете, по класическа рецепта не се бели.

Вземете голяма тенджера или купа. Рендосайте цвеклото и яйцата. Краставицата, чесъна, лука и копъра нарежете на дребно. Тук също може да следвате вкуса си и да рендосате всички зеленчуци или да ги нарежете по ваш избор.

Сложете всичко в тенджерата, добавете заквасената сметана, оцет, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте всичко и сипете студена вода. Разбъркайте отново и охладете таратора в хладилник.

При сервиране се поднася с половин сварено яйце, затова ако решите да я поднесете по този начин ще трябва да си сварите повечко яйца.

Да ви е вкусно, супата е страхотна, препоръчвам ви да опитате!

Холодник - руски таратор с цвекло е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: