Начин на приготвяне
Холодник е студена супа с цвекло, традиционна за руските народи, като според района се готви по идентичен начин, различава се единствено по съставките. Приготвя се и има вкус подобен на нашия таратор, с богат вкус, приятен аромат и интересен цвят.
Ето как може да си я приготвите:
Почистете и измийте цвеклото, увийте всяка глава в алуминиево фолио и сложете в тавичка, поставете в загрята фурна на 180 градуса и запечете за около 40 мин до час. Проверете с вилица, ако тя влиза свободно в цвеклото значи е готово.
Това е един добър вариант за приготвяне, естествено може да го сварите, но при варенето поема повече течност и става някак воднисто.
Като идея мога да ви предложа да си вземете, ако успеете да си намерите, консервирано мариновано цвекло, продава се в консерви в големите магазини. С маринованото цвекло става много вкусно, но не се намира лесно. В случая аз съм използвала мариновано.
Сложете яйцата в тенджерка и ги сварете за около 8 минути, охладете и обелете. Измийте краставицата, ако предпочитате я обелете, по класическа рецепта не се бели.
Вземете голяма тенджера или купа. Рендосайте цвеклото и яйцата. Краставицата, чесъна, лука и копъра нарежете на дребно. Тук също може да следвате вкуса си и да рендосате всички зеленчуци или да ги нарежете по ваш избор.
Сложете всичко в тенджерата, добавете заквасената сметана, оцет, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте всичко и сипете студена вода. Разбъркайте отново и охладете таратора в хладилник.
При сервиране се поднася с половин сварено яйце, затова ако решите да я поднесете по този начин ще трябва да си сварите повечко яйца.
Да ви е вкусно, супата е страхотна, препоръчвам ви да опитате!
Холодник - руски таратор с цвекло е готов.