Начин на приготвяне
В половината топла вода се натрошава маята, разбърква се с 2 с. л. брашно на кашичка и оставяме да шупне.
Сипва се в средата на брашното, добавя се половината олио, останалата вода, сол и се замесва средно меко тесто, така по-лесно се точи и оставяме да втаса на топло. Разделя се на 5 равни части, оформени на топчета.
Всяко топче се разточва възможно най-тънко върху покривка, а дебелите краища се изрязват. Намазва се с олио, поръсваме с плънка от разбити домашни яйца и натрошено сирене.
Покривката се надига нагоре и кората се навива на хлабаво руло, защото пак ще втасва. Навива се на охлюв върху хартия за печене, така се оформят и останалите топчета за баницата.
Разбива се жълтък с 1 с. л. олио и 2 с. л. прясно мляко, намазваме отгоре. Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване, ако е нужно се покрива с фолио.
В чаша вода се разбърква 1 с. л. захар, напръскваме отгоре топлата баница и покриваме с чиста кърпа. Хапваме с чаша айрян или грозде, вкусотия!
Точената баница с мая е готова.