Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Точена баница с мая

Точена баница с мая

Точена баница с мая
Снимка: Gergana Tsvetanova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"С готови кори всеки може, но само истинските майстори ще разточат такава пухкава баница"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • мая - 25 г
  • сол - 1 равна с.л.
  • брашно - 700 г
  • олио - 100 мл
  • плънка
  • сирене - 300 г
  • яйца - 3 - 4 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • захарен сироп за намазване
  • вода
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината топла вода се натрошава маята, разбърква се с 2 с. л. брашно на кашичка и оставяме да шупне.

Сипва се в средата на брашното, добавя се половината олио, останалата вода, сол и се замесва средно меко тесто, така по-лесно се точи и оставяме да втаса на топло. Разделя се на 5 равни части, оформени на топчета.

Всяко топче се разточва възможно най-тънко върху покривка, а дебелите краища се изрязват. Намазва се с олио, поръсваме с плънка от разбити домашни яйца и натрошено сирене.

Покривката се надига нагоре и кората се навива на хлабаво руло, защото пак ще втасва. Навива се на охлюв върху хартия за печене, така се оформят и останалите топчета за баницата.

Разбива се жълтък с 1 с. л. олио и 2 с. л. прясно мляко, намазваме отгоре. Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване, ако е нужно се покрива с фолио.

В чаша вода се разбърква 1 с. л. захар, напръскваме отгоре топлата баница и покриваме с чиста кърпа. Хапваме с чаша айрян или грозде, вкусотия!

Точената баница с мая е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: