Начин на приготвяне
В купа разтваряме маята заедно със солта, захарта, олиото и топлата вода. В съд за месене пресяваме брашното и изсипваме разтворената мая. Омесваме меко и еластично тесто. Оставяме да втаса докато приготвим плънката.
Нарязваме на ситно киселото зеле. Обелваме и измиваме моркова и праза. Настъргваме на ренде моркова, а праза режем на тънки филийки. В сгорещена мазнина запържваме първо моркова и праза за 2-3 минути.
Добавяме и киселото зеле и пържим докато си промени цвета. Периодично разбъркваме и ако е нужно добавяме още олио. След като е готово зелето добавяме червения пипер и разбъркваме.
Готовото тесто омесваме още един път и делим на 24 топчета. В тавичка поставяме хартия за печене.
Вземаме едно по едно всяко топче и разточваме на кръг. В средата слагаме от плънката и защипваме хубаво двата края на пирожката.
Редим в тавата със защипания край надолу, за да не се разтворят при печене. Пекът се на 180 градуса докато се зачервят хубаво и след като са готови ги вадим още горещи и мажем с олио.
Постните пирожки на фурна са много вкусни, а в период на пости са подходящи и много засищащи!
Коментари