Начин на приготвяне
В купа с топла вода се разтварят маята, 1 с.л. захар и лъжица брашно. Сместа се оставя 10-15 минути, докато шупне.
През това време в друг по-голям съд се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
Прави се кладенче и в средата се изсипва сместа с маята, затопленото мляко и олиото. Добавя се и захарта, а солта в брашното.
Първоначално леко се разбърква с лъжица, а след това се меси с ръка до получаване на меко и еластично тесто, като постепенно се добавя от останалото брашно.
Готовото тесто се дели на две равни части.
Всяка от тях се разточва на тънко /4 мм/ във формата на правоъгълник. С остър нож се режат еднакви остри триъгълници с основа 5 см. Навиват се на кифлички, като се започва от основата.
Навитите кифлички се редят в тава /28-30 см/, покрита с хартия за печене. Питката се покрива с кърпа и се оставя 30-40 минути на топло.
След това се маже с жълтък, разбит с малко прясно мляко
Пече се на 180 градуса на долен реотан с вентилатор. Към средата на печене се включва и горен реотан.
Погачата се пече до получаване на златист загар.
Вкусната памук погача е готова.
Коментари