Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Вкусна памук погача

Вкусна памук погача

ИветаИвета
Новак
310
Вкусна памук погача
Снимка: Ивета
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Вижте как да приготвите най-вкусната памук погача. Всички ще шашнете с нея"

Необходими Продукти

  • брашно - 6 ч.ч. /840 г/
  • мая - 20 г прясна
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло /240 мл/
  • вода - 1 ч.ч. топла /240 мл/
  • олио - 1 ч.ч. /240 мл/
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр. /за намазване/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа с топла вода се разтварят маята, 1 с.л. захар и лъжица брашно. Сместа се оставя 10-15 минути, докато шупне.

През това време в друг по-голям съд се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.

Прави се кладенче и в средата се изсипва сместа с маята, затопленото мляко и олиото. Добавя се и захарта, а солта в брашното.

Първоначално леко се разбърква с лъжица, а след това се меси с ръка до получаване на меко и еластично тесто, като постепенно се добавя от останалото брашно.

Готовото тесто се дели на две равни части.

Всяка от тях се разточва на тънко /4 мм/ във формата на правоъгълник. С остър нож се режат еднакви остри триъгълници с основа 5 см. Навиват се на кифлички, като се започва от основата.

Навитите кифлички се редят в тава /28-30 см/, покрита с хартия за печене. Питката се покрива с кърпа и се оставя 30-40 минути на топло.

След това се маже с жълтък, разбит с малко прясно мляко

Пече се на 180 градуса на долен реотан с вентилатор. Към средата на печене се включва и горен реотан.

Погачата се пече до получаване на златист загар.

Вкусната памук погача е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ИЛИНА ГЕОРГИЕВА
ИЛИНА ГЕОРГИЕВА
Страхотна погача. Вече няколко пъти я правя и всеки път е страхотна. Благодаря!
13.02.2018 20:22
1
1