Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Памук погача за празници

Памук погача за празници

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Памук погача за празници
Снимка: Людмила
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Памук погача за празници - тренировка за ръцете, медитация за ума и накрая ще имате на трапезата тази красота!"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 600 г
  • течна сметана - 100 мл
  • прясно мляко - 160 мл
  • мая за хляб - 20 г прясна
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ето една лесна рецепта за мекичка питка, която на мен ми е любима. Единствено повече време е нужно, за да се приготви, но пък си заслужава.

Необходимо е да имаме 600 г бяло брашно, 100 мл течна сметана, 160 мл прясно мляко, 20 г прясна мая за хляб, 2 лъжици захар, 1 лъжица сол, 2 яйца.

Първо, активирам маята в топлото прясно мляко с щипка захар и мъничко от брашното. Пресявам брашното, слагам в него захарта и солта, сметаната с разбитите яйца и добавям маята, вече активирана.

Бъркам с лъжица до гъсто лепкаво тесто. Покривам с фолио и оставям за час и половина да втаса. След това го премесвам леко с брашно и го разделям на 5 топки. Покривам и оставям за още 15 мин.

След това всяка топка разточвам на тънка кора, мажа с меко масло, може и олио, нарязвам до половината на ленти и навивам на руло от цялата страна на кората към лентите.

Подреждам в тава, покривам за последно втасване още за половин час. Мажа красивата питка с прясно мляко 1 лъжичка и 1 жълтък и поръсвам със сусам.

Пека на 180 °C в топла фурна 0 слагам и след 35 мин е готова.

Охлаждане на решетка специалната погача и по желание мажем с масло, след като извадим от фурната за блясък.

Сладко да ви е с моята памук погача за празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: