Начин на приготвяне
Ето една лесна рецепта за мекичка питка, която на мен ми е любима. Единствено повече време е нужно, за да се приготви, но пък си заслужава.
Необходимо е да имаме 600 г бяло брашно, 100 мл течна сметана, 160 мл прясно мляко, 20 г прясна мая за хляб, 2 лъжици захар, 1 лъжица сол, 2 яйца.
Първо, активирам маята в топлото прясно мляко с щипка захар и мъничко от брашното. Пресявам брашното, слагам в него захарта и солта, сметаната с разбитите яйца и добавям маята, вече активирана.
Бъркам с лъжица до гъсто лепкаво тесто. Покривам с фолио и оставям за час и половина да втаса. След това го премесвам леко с брашно и го разделям на 5 топки. Покривам и оставям за още 15 мин.
След това всяка топка разточвам на тънка кора, мажа с меко масло, може и олио, нарязвам до половината на ленти и навивам на руло от цялата страна на кората към лентите.
Подреждам в тава, покривам за последно втасване още за половин час. Мажа красивата питка с прясно мляко 1 лъжичка и 1 жълтък и поръсвам със сусам.
Пека на 180 °C в топла фурна 0 слагам и след 35 мин е готова.
Охлаждане на решетка специалната погача и по желание мажем с масло, след като извадим от фурната за блясък.
Сладко да ви е с моята памук погача за празници!